2. juni 1945. Det var bryllup på Hjelseng. 

Anna Kristine Hjelseng (Kiste) hadde funnet seg en lånkbygg og giftet seg denne dagen med sin Olaf. Graderstokken sto på 20 grader og sommeren viste seg fra sin aller beste side. 

Bildet på veggen er tatt andre dagen i bryllupet. Thomas Myren står foran vogna, mens vi bl.a. ser vertsfolket Johanne og Johan Hjelseng står oppi vogna. 

Tilgangen på ulike varer var ikke den beste like etter frigjøringen. Slik var det også når det gjaldt stoff til brudekjoler. Men Kristine hadde fått tak i 2 flotte tøystykker som tante Inga hadde sydd en flott brudekjole av.

Olaf var kledd i en flott mørk dress som også Einar og Thomas hadde brukt da de giftet seg i henholdsvis 1941 og 1943.

Forberedelser

Oppe i mastu hadde Anna Engberg lenge vært i sving med tilberedelsen av bryllupsmiddagen da de 90 gjestene kom tilbake fra vielsen i Værnes Kirke. Det var godt å strekke litt på beina før middagen ble servert i den delen av driftsbygningen som ble kalt "maskinhuset" Her var det pyntet med bjørk og yngste bror Jon hadde kledd vegger og tak med papir slik at det var en innbydende sal som ventet gjestene.

Middagen

Pappa Olaf hadde tidligere laget lange bord som ble brukt i selskaper ved ulike anledninger i bygda. Disse kom godt med nå og de ble satt opp i en hestesko innover i rommet. Problemet var at de måtte bruke et lite bord på kortenden foran vinduet hvor brudeparet satt. Dette bordet var litt lavere en de på sidene, men dette syntes ikke så godt når duken ble lagt over. Olaf så heller ikke denne høydeforskjellen da soddkummen ble sendt rundt. Han satte denne i fra seg midt på skjøten slik at kummen bikka og han fikk alt innholdet i fanget ....

Taler

Det var flere taler under middagen og nabo Sivert mente blandt annet at det ville bli fint å være Olaf framover. Brura hadde tidligere tovet og laget ullsokker. Likeså hadde hun laget skinnluer av saueskinn som var foret. Disse ble solgt for kr 5,-. Med denne bakgrunn mente Sivert at Olaf aldri kom til å fryse hverken på hode eller på beina .... Marius Stokke var en kjent taler i slike selskaper, men dette året var han i for dårlig form til å holde tale. Dette beklaget han til brudens far etter middagen. Marius Stokke døde 3 uker etter bryllupet.

Bryllupsfesten

Som skikken var måtte brura stå på brudeloftet å skjenke "brurdram" etter middagen. Brudeloftet var det rommet som ligger lengst øst på trønderlåna. Der var gavene plassert og skikken var nøye på det at gjestene skulle komme opp etter riktig tur. Den nærmeste slekta først og Olaf hadde et svare strev med å få folket opp i riktig rekkefølge.

Mens dette foregikk ble det ryddet og gjort klar til dans. Bortinus Skulbørstad var kjent som en dugendes spillemann, men i siste liten oppdaget han at han hadde lovt seg bort i to anledninger denne kvelden. Som reserve fikk han tak i en spillemann med navn Presthus. Kravene til musikken var skyhøye og dommen over reserven var ikke nådig. Utpå kvelden da de mente Bortinus hadde kommet hjem, ble det sendt bud etter han og først da ble det sving på dansegulvet. Festen varte til langt ut på morgenen.

Overnatting

Den nærmeste slekta overnatta i trønderlåna, mens mange av gjestene lå på gårdene rundt omkring. Borghild og Thomas Myren overnatta på skeivloftet.
Gunnar Skulbørstad var kompis med Jon og hadde ansvaret for fjøsstellet. Borghild hadde ikke fått blund på øynene mange minuttene denne natta for ungdommene hadde holdt et svare leven til den lyse morgen. Utpå formiddagen var hun på utkikk etter guttene og omsider fant hun dem sovende i sengbenken oppe i mastu. Da fikk hun tatt igjen og det ble ikke mere søvn på Gunnar og Jon i denne omgangen. 

2.dagen - 3.juni 1945

Da gjestene ankom, klar til andre dagen av bryllupsfeiringen, ble de kjørt inn på gården i vogna. Noen ble også hentet der de bodde. Ole hadde en stortromme fra musikken stående og sammen med kasseroller og lokk ble det et et svare liv på gårdstunet. Først var det frokost og etter servering av middag med rømmegrøt og kjøttkaker, fortsatte selskapet. Men da var finværet over. Det kom et skikkelig regnskyll uten at dette la noen demper på stemningen. Med Henry Dybvad, Rolf Johansen og stortromme i spissen gikk gjestene på en lang rekke inn døra på ytre enden av trønderlåna, opp trappa, over loftene og ut døra på kårenden.

Det ble nok en skikkelig vaskejobb i etterkant. Bortinus Skulbørstad spilte også til dans denne andre dagen av bryllupet.